Musiikinopettajan etätyöterveiset

Etäopetus on päivän sana koululaitoksissa. Vaikka koronaviruksen etenemisen hidastamiseksi tehdyt rajoitukset, eristämiset ja karanteenit, sekä etäopetuksen mahdollisuus olivatkin jossain määrin etukäteen tiedossa, tuli päätös kuitenkin yllättäen ja nopeasti, ja siihen piti myös reagoida nopeasti. Tämä iso digiloikka tehtiin myös Kaarisillassa. Vaikka päivätoiminta on kokonaan seisauksissa, jatkuu koulupuolella musiikin ja taiteen opiskelu täysipäiväisesti etänä.

Mitä etäopetus käytännössä sitten on? Vain mielikuvitus on tehtävien määrittelemisessä rajana. Opiskelun tulisi olla mielekästä ja inspiroivaa, koska poikkeusolot itsessään on jo henkisesti kuormittavaa. Kukin opettaja antaa opetusta oman näkemyksensä ja kykyjensä mukaan, sekä oma ryhmänsä vahvuudet ja avuntarve huomioiden, opintosuunnitelmaa noudattaen. Oppilaat saavat erilaisia tehtäviä mm. sähköpostitse, yhteydessä ollaan viesteillä eri some -kanavia hyödyntäen. Video- ja äänipuheluiden avulla lauletaan ja soitetaan erikseen ja yhdessä. Tehtävissä on myös esim. ääniharjoituksia internetistä seuraten, kirjallisia tehtäviä, sekä ulkona tehtäviä juttuja, omien laulu- ja tervehdysvideoiden tekeminen opettajille ja opiskelukavereille, sekä ennenkaikkea iäkkäille läheisille ja tutuille, jotka rajoitusten vuoksi joutuvat viettämään paljon aikaa neljän seinän sisällä.

Vaikka etäopetus onkin onnistunut yllättävän hyvin, on siinä silti paljon haasteita lähiopetukseen verrattuna. Avustajat eivät ole käytettävissä ja siksi vanhemmat, huoltajat ja ohjaajat joutuvat osallistumaan opetukseen melko aktiivisesti. No, ehkä he myös samalla oppivat jotain! Suurin haaste kuitenkin on sosiaalisen ja fyysisen kanssakäymisen puute; ei päästä aamunavauksiin, ruokailemaan, ulkoilemaan, nauramaan ja kiukuttelemaan ”normaalisti” yhdessä. Opiskelijoiden yksi usein toistuva kysymys onkin ”Koska nähdään?” Kaarisillassa olemme varautuneet siihen, että nähdään vasta syyskauden alkaessa, vaikka virallinen linjaus tällä hetkellä hallituksen taholta on, että korona-toimenpiteet jatkuvat vähintään 13.5. asti. Etäopetuksessa on kuitenkin hyviäkin puolia, ja jotain nyt opittua tästä toimintamuodosta tullaan varmasti käyttämään tulevaisuudessakin. Oppilailla on melko hyvin hallussa nämä nykyaikaiset digitaaliset yhteydenpitovälineet.

Kuvassa musiikinopettajan etätyöpiste. Melkoista multi-tasking:ia soittimien ja laitteiden viidakossa, mukaan lukien omat lapset, jotka vaativat oman huomionsa omissa opinnoissaan, ulkoiluissaan ja ruokailuissaan. Tässä oppii arvostamaan esim. Kaarisillassa erinomaisesti toimivaa ruokahuoltoa! Sosiaalisessa mediassa voi käydä kurkkaamassa hashtageja, eli aihetunnisteita #etäopetus #etäopiskelu #kotikoulu #etäkoulu yms. Siinä näkee hyvin kuinka kirjavaa, yksilöllistä ja monimuotoista etäopetus voi olla.

”Etäopetus” sanaa kirjoittaessa opettajan puhelimen tekstinkorjaus ehdottaa sille muotoa ”epäopetus”, sitä se ei onneksi kuitenkaan ole. Aurinkoista kevättä etänä toivotellen!

Kirjoittaja on Kaarisillassa musiikkia opettava Vesa Koskimaa.