Matkakuvia: hyvä maanantai -näyttely Galleria Nuovossa

Matkakuvia: hyvä maanantai

Millainen on hyvä maanantai?

Kun googlettaa hyvän maanantain, tulee näytölle

” Ihanaa ku huomenna taas maanantai ” (Vauva keskustelupalsta)

Viikon ensimmäiseen päivään latautuu paljon merkityksiä joista kaikki eivät suinkaan ole kovin positiivisia. Kun jokin työkalu, esine tai asia ei toimi, puhutaan maanantaikappaleesta ja kun maanantaista on selvitty, toistellaan, kuinka nyt ollaan jo kohta onneksi viikon loppupuolella. Netistä löytyy myös lukuisia neuvoja siitä, kuinka kestää maanantai. Yksi äärimmäisistä ohjeista oli vaihtaa työpaikkaa.

Näyttelyn teokset ovat, otsikon mukaisesti, kuvia kolmen vuoden matkalta. Joskaan päivä, jolloin opiskelu alkoi, ei sijoittunut viikon alkuun, niin maanantaipäiviä on tähän kuluneeseen työrupeamaan silti mahtunut yli sata. Kaikki ne eivät ehkä ole olleet niitä parhaita, mutta on hienoa, että nimenomaan näyttelyn taiteilijoiden joukosta tuli tämä nimiehdotus. Sen sanoma on toivorikas ja tulevaisuuteen katsova, eikä ollenkaan mukaile sitä yleistä ja oikeastaan jo hyvin kulunutta käsitystä siitä, että perjantai olisi se viikonpäivistä parhain ja maanantai kamalin.

Kolmen vuoden yhteinen matka alkaa pian olla takanapäin ja on viimeisen yhteisesiintymisen aika. Nämä vuodet ovat varmasti vaatineet kasvamista ja ryhmään sopeutumista, mutta sisältäneet toivottavasti myös iloa ja onnistumisen kokemuksia. Huolimatta siitä, että kaikkia piinanneet pandemia-ajan rajoitteet ovat opiskelun toteutumista hiukan muokanneet. 

Kuvallisen ilmaisun toteuttajiksi tänä keväänä Kaarisillasta valmistuvien yhteisnäyttely koostuu melko perinteisillä tekniikoilla toteutetuista teoksista; maalauksista, kolmiulotteisista teoksista, grafiikasta ja mediataiteesta. 

Vaikka ryhmän taiteellisessa työskentelyssään käytettävissä olleet materiaalit ovat opiskeluaikana olleet samanlaiset, on huomionarvoista, kuinka yksilöllisiä ja toisistaan erottuvia nyt esillä olevat teokset ovat. Ehkäpä kaiken visuaalisen opiskelun johtotähtenä voikin pitää kuvataiteellisen ajattelun ja näkemyksen vapaata kehittymistä, eikä niinkään yksipuolista puhdasoppista teknistä hioutuneisuutta.

Maanantai kuvastaa myös uuden alkua. Viime viikko on mennyt, on taas uusi alku, puhdas canvas. Sen uuden kynnyksellä tämä nyt esillä oleva nuorten taiteilijoiden ryhmä on. Kaikki tulevat maanantait odottavat. Ja toivotaan, että niistä jokainen olisi hyvä.

Näyttelyn taiteilijat ovat: Mikael Alanko, Venla Hämäläinen, Eetu Jokela, Eemil Karhula, Aino Kataja, Joonas Mäkinen, Rosalina Rosa, Taru Saarinen, Eila Sikanen ja Maija Wiman

Matkakuvia: hyvä maanantai -näyttely on esillä Galleria Nuovossa, Lahdessa 17.4.-15.5.

Galleria Nuovo

Mariankatu 16 B, 15110 Lahti

Avoinna KE-PE 14-17 / LA 12-15 / SU 14-17 Puh. 050 5151 504