Lucia-päivän joulukonsertin toteuttamisesta

Kaarisillan perinteinen Lucia-päivän joulukonsertti Lahden Ristinkirkossa peruuntui ensimmäisen kerran kolmeenkymmeneen vuoteen koronarajoitusten vuoksi. Jo aikaisemmin syksyllä tehtiin päätös, että terveys ja turvallisuus edellä mennään – varman päälle. Konsertti peruttiin, vaikka syksyllä ei vielä ollut tietoa mikä tilanne tartuntojen ja rajoitusten osalta tulisi olemaan joulukuussa Päijät-Hämeen alueella.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA myönsi Kaarisillalle määrärahan vuodelle 2020 mediatyöskentelyä varten. Sillä tuella Kaarisillassa käynnistettiin mediapaja. Mediapajan myötä olikin luontevaa toteuttaa Lucia-konsertti virtuaalisesti.

Lauluja harjoiteltiin pitkin syksyä musiikkiryhmissä, lisäksi vapaaehtoisista koottiin oma lauluryhmänsä. Ryhmäkoot pidettiin pieninä, jotta turvavälit ja muut koronarajoitukset saatiin pidettyä ohjeistuksien mukaisina. Perinteistä Lucia-päivän suurkuoroa ei sen vuoksi nähdä konsertissa. Lucia-neidoksi valittiin muusikoksi opiskeleva Sonja Suutari.

Kuva- ja äänitallenne päätettiin tehdä Kaarisillan Engel Makasiinissa, koska tila on riittävän iso ja akustisesti hyvä, olematta kuitenkaan liian iso ja mahtipontinen. Lisäksi makasiini on tunnelmallinen ja kuvauksellinen paikka. Konsertin ohjelmisto koostuu perinteisistä joululauluista, mutta mukana on myös modernimpia joululauluja, jotka on jo kuitenkin muodostuneet oman aikansa klassikoiksi. Tallenteella on mukana myös Kaarisillassa tehtyä taidetta ja käsitöitä.

Konsertin suunnittelu, makasiinin laittaminen kuvauskuntoon, mikrofonien asettelu, kymmenien metrien johtojen vetäminen, äänityslaitteiden asentaminen, kameroiden ja valojen asettelu, aikataulutuksien ja monien muiden asioiden, kuten laulujen harjoittelu ja valmistaminen vaati aikaa ja vaivaa niin opiskelijoilta kuin henkilökunnalta miltei koko syyslukukauden verran. Sitä on hyvä ajatella katsoessaan n. 40 minuutin kestoista konserttia. Täällä Kaarisillassa konsertin toteuttajaporukka on oikein tyytyväinen lopputulokseen, joskin sitä tai tätä voisi aina tehdä toisinkin, ja mahdollisuuksia erilaisiin toteutuksiin olisi ollut todella monenlaisia. Konsertti on saanut paljon huomiota, josta kertoo tämänhetkinen noin 2500 katsomiskertojen määrä. Palaute on ollut kiittävää, etenkin tunnelmaa ja monipuolisuutta on kehuttu.