Kevään näyttelyt

Galleria Nuovo

Lahdessa Galleria Nuovossa on esillä keväällä valmistuvien opiskelijoiden lopputyönäyttely.

Matkakuvia: hyvä maanantai

Millainen on hyvä maanantai?

Kun googlettaa hyvän maanantain, tulee näytölle

” Ihanaa ku huomenna taas maanantai ” (Vauva keskustelupalsta)

Viikon ensimmäiseen päivään latautuu paljon merkityksiä joista kaikki eivät suinkaan ole kovin positiivisia. Kun jokin työkalu, esine tai asia ei toimi, puhutaan maanantaikappaleesta ja kun maanantaista on selvitty, toistellaan, kuinka nyt ollaan jo kohta onneksi viikon loppupuolella. Netistä löytyy myös lukuisia neuvoja siitä, kuinka kestää maanantai. Yksi äärimmäisistä ohjeista oli vaihtaa työpaikkaa.

Näyttelyn teokset ovat, otsikon mukaisesti, kuvia kolmen vuoden matkalta. Joskaan päivä, jolloin opiskelu alkoi, ei sijoittunut viikon alkuun, niin maanantaipäiviä on tähän kuluneeseen työrupeamaan silti mahtunut yli sata. Kaikki ne eivät ehkä ole olleet niitä parhaita, mutta on hienoa, että nimenomaan näyttelyn taiteilijoiden joukosta tuli tämä nimiehdotus. Sen sanoma on toivorikas ja tulevaisuuteen katsova, eikä ollenkaan mukaile sitä yleistä ja oikeastaan jo hyvin kulunutta käsitystä siitä, että perjantai olisi se viikonpäivistä parhain ja maanantai kamalin.

Kolmen vuoden yhteinen matka alkaa pian olla takanapäin ja on viimeisen yhteisesiintymisen aika. Nämä vuodet ovat varmasti vaatineet kasvamista ja ryhmään sopeutumista, mutta sisältäneet toivottavasti myös iloa ja onnistumisen kokemuksia. Huolimatta siitä, että kaikkia piinanneet pandemia-ajan rajoitteet ovat opiskelun toteutumista hiukan muokanneet. 

Kuvallisen ilmaisun toteuttajiksi tänä keväänä Kaarisillasta valmistuvien yhteisnäyttely koostuu melko perinteisillä tekniikoilla toteutetuista teoksista; maalauksista, kolmiulotteisista teoksista, grafiikasta ja mediataiteesta. 

Vaikka ryhmän taiteellisessa työskentelyssään käytettävissä olleet materiaalit ovat opiskeluaikana olleet samanlaiset, on huomionarvoista, kuinka yksilöllisiä ja toisistaan erottuvia nyt esillä olevat teokset ovat. Ehkäpä kaiken visuaalisen opiskelun johtotähtenä voikin pitää kuvataiteellisen ajattelun ja näkemyksen vapaata kehittymistä, eikä niinkään yksipuolista puhdasoppista teknistä hioutuneisuutta.

Maanantai kuvastaa myös uuden alkua. Viime viikko on mennyt, on taas uusi alku, puhdas canvas. Sen uuden kynnyksellä tämä nyt esillä oleva nuorten taiteilijoiden ryhmä on. Kaikki tulevat maanantait odottavat. Ja toivotaan, että niistä jokainen olisi hyvä.

Näyttelyn taiteilijat ovat: Mikael Alanko, Venla Hämäläinen, Eetu Jokela, Eemil Karhula, Aino Kataja, Joonas Mäkinen, Rosalina Rosa, Taru Saarinen, Eila Sikanen ja Maija Wiman

Matkakuvia: hyvä maanantai -näyttely on esillä Galleria Nuovossa, Lahdessa 17.4.-15.5.

Galleria Nuovo

Mariankatu 16 B, 15110 Lahti

Avoinna KE-PE 14-17 / LA 12-15 / SU 14-17 Puh. 050 5151 504

Galleria Art Kaarisilta

Helsingissä Galleria Art Kaarisillassa on kevään aikana Kaarisillan omia näyttelyitä.

Galleria Art Kaarisilta

Sanomatalo, 1.krs, Elielinaukio 2, 00100 Helsinki

art@kaarisilta.fi tai +358 40 510 3813

www.artkaarisilta.fi

Avoinna ti-pe 10-17, la-su 12-16

LEIRIELÄMÄÄ

Kaarisillan tekstiilitaiteilijat

6.4.-1.5.2022 

Retkellä on aikaa pysähtyä. Perustaa leiri kauniiseen paikkaan: Kuunnella sateen ropinaa. Syödä retkieväitä. Paistaa makkaraa nuotiolla. Kuunnella hyttysten ininää. Tarkkailla muurahaisten aherrusta. Uida metsälammessa. Paistatella auringossa. Pestä kasvot purossa. Nukkua pehmeällä sammalmättäällä ja nauttia. 

Leirielämää -näyttelyssä on esillä Kaarisillan tekstiilitaidetta. Esillä ovat mm. jurtta, mattoja, tyynyjä sekä tekstiiliveistoksia. Värikkäät ja iloiset teokset ovat saaneet innoituksensa luonnon tarkkailusta, retkeilystä, auringosta ja ilosta. Teoksissa käytettyjä tekniikoita ovat mm. kankaankudonta, kankaanmaalaus ja huovutus. 

Lämpimästi tervetuloa!

Näyttely on avoinna ti-pe klo 10-17, la-su klo 12-16.

Tiistai

4.5. – 29.5.2022 

Koulutuskeskus Salpauksen Media- ja kuvallisen ilmaisun koulutusohjelmasta Kaarisillasta valmistuvien lopputyönäyttely. 

Näyttelyn nimi Tiistai on loogisesti ajatellen seuraava askel tämän ryhmän jo aiemmin avattuun, ja Lahdessa Galleria Nuovossa vielä esillä olevaan ensimmäiseen lopputyökokonaisuuteen, jonka nimenä on Matkakuvia: Hyvä maanantai.  

Tiistainimessä ei kuitenkaan esiinny mitään sitä määrittävää epiteettiä vaan se on on luonteeltaan toteamus. Ehkä tällainen pelkistetty, kaikista merkityksistä riisuttu yläotsikko antaakin sellaisenaan parhaimman tilan siitä syntyville mielikuville. 

Olemme kaikki sidottuja tiistaipäiviin, keskiviikkoihin ja muihin viikonpäiviin, ja ajan mittaus minuutteina, tunteina, kuukausina ja eri nimisinä päivinä on yhteistä. 

Nimi on siis kaikille tuttu, kaikkia koskeva. Kukaan ei voi hypätä tiistain tai minkään viikonpäivän yli ja elää vaikka ikuista sunnuntaita tai perjantaita. Suppean sisäpiirigallupin mukaan tiistai on viikonpäivistä pahin ja joku toinen taas nimitti sitä kauniin haikeaksi. 

Tässä näyttelyssä on esillä kymmenen tänä keväänä kuvallisen ilmaisun toteuttajiksi valmistuvan kolmiulotteisia teoksia, maalauksia ja piirustuksia sekä mediapajan av-tuotantoa. Näistä teoksista voi varmuudella sanoa vain, että kaikkien niiden syntyprosessiin on kulunut myös tiistainpäivän hetkiä, vähintään minuutteja. 

Näyttelyn taiteilijat ovat: Mikael Alanko, Venla Hämäläinen, Eetu Jokela, Eemil Karhula, Aino Kataja, Joonas Mäkinen, Rosalina Rosa, Taru Saarinen, Eila Sikanen ja Maija Wiman. 

Näyttely on avoinna ti-pe klo 10-17, la-su klo 12-16. Tervetuloa!